Ajustarea TVA cand debitorul a intrat in faliment. Noutati 2019


In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului baza de impozitare a TVA se reduce in conformitate cu prevederile art. 287 lit. d) din Codul fiscal.

Incepand cu 01 ianuarie 2019, conform modificarilor aduse acestui articol prin Legea 30/2019, ajustarea se efectueaza in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului, spre deosebire de perioada anterioara in care ajustarea se putea efectua doar in baza hotararii de inchidere a procedurii de faliment.

De asemenea, prin Legea 30/2019 s-a stabilit ca, in cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook